Van nieuwe spelregels voor buitenlands vastgoed tot kinderopvang, jouw belastingaangifte bevat ook dit jaar enkele nieuwigheden. De belangrijkste zijn:
1. Kinderopvang
Het maximumbedrag aan kosten voor kinderopvang dat je fiscaal kunt inbrengen, is opgetrokken van 13 naar 14 euro per opvangdag.
2. Studentenjobs
Om voldoende werkkrachten tijdens de coronacrisis aan te trekken waren er tijdelijke versoepelingen voor studentenjobs. Hierdoor blijven jongeren in 2021 gemakkelijker fiscaal ten laste van hun ouders.
3. Buitenlands vastgoed
Vanaf aanslagjaar 2022 worden de buitenlandse onroerende goederen fiscaal op dezelfde manier behandeld als de Belgische onroerende goederen. Dit gebeurt aan de hand van het vastgesteld kadastraal inkomen of de brutohuur. Hierdoor is er aan de buitenlandse onroerende goederen nu ook een kadastraal inkomen toegekend.
Deze aanpassing verklaart waarom het vak III anders is opgebouwd. De inkomsten uit Belgische en buitenlandse oorsprong worden vanaf dit aanslagjaar aangegeven onder eenzelfde rubriek.
Let op, de inkomsten van buitenlandse onroerende goederen zijn in de regel al belast in het buitenland. Deze inkomsten mag je doorgaans dan ook vrijstellen van de Belgische belastingen. De vrijstelling moet je aanvragen via de nieuwe rubriek B in vak III.
4. Mantelzorg
Voor wie een (groot)ouder, broer of zus ouder dan 65 jaar vanaf 2021 fiscaal ten laste neemt, krijgt een groter fiscaal voordeel. De voorwaarden zijn wel strenger geworden.
5. Overuren
Ook in 2021 kon je fiscaal vriendelijk overuren presteren n.a.v. de coronacrisis.
6. Bedrijfswagen
Een laadpaal betaald door jouw werkgever bij een elektrische bedrijfswagen levert geen extra belastbaar voordeel voor de werknemer op. Een bedrijfswagen omruilen voor cash kan niet meer.
7. Bijverdienen
Onbelast bijverdienen is niet langer mogelijk. Voor bijverdiensten in de deeleconomie, de sport-en socioculturele sector kan de belastingdruk beperkt blijven tot 10 procent.
8. Belastingverminderingen
De belastingvermindering voor giften is teruggebracht tot het gebruikelijke voordeel van 45%. Nieuw zijn de belastingverminderingen voor laadpalen en voor kwijtgescholden huur. Dit voordeel is enkel van toepassing wanneer de huurders hun zaak in het verhuurde pand verplicht moesten sluiten wegens corona. De belasting voor nieuwe aandelen van ondernemingen die hun omzet sterk hebben zien dalen, werden verlengd.
9. Beroepskosten
De kosten voor laadstations voor elektrische en hybride wagens zijn voor 100 procent aftrekbaar. Zelfstandigen en vennootschappen die investeren in een publiek toegankelijk laadstation krijgen een hogere kostenaftrek.
10. Belastingkrediet
Met het Vlaamse Vriendenaandeel worden familieleden en vrienden fiscaal gestimuleerd om in te tekenen op een kapitaalverhoging van een KMO.
Hulp nodig bij de berekeningen? Neem vrijblijvend contact op met ons.
Bron: De Tijd
Acfibota | Accountants & Tax Advisors