De periode waarin u voldoende cash op zak moest hebben om in handelszaken te betalen, is al een tijdje voorbij. De meeste handelszaken bieden immers reeds de mogelijkheid om elektronisch te betalen.
Minstens één elektronische betaalvorm vanaf 1 juli 2022
Welk argument ook ingeroepen kan worden om het niet te doen, vanaf 1 juli 2022 zal elke handelszaak in België minstens één elektronische betaalvorm moeten aanbieden naast de mogelijkheid om cash te betalen.
“Het dient niet noodzakelijk om betalingen met een bankkaart te gaan”
Daartoe zijn alle technische oplossingen mogelijk die momenteel op de markt beschikbaar zijn: vaste of draagbare betaalterminals, contactloze betalingen via smartphone of smartwatch, Payconiq, etc. Ondernemingen zijn vrij om de technologie te kiezen die hen het meest geschikt lijkt, afhankelijk van hun economische realiteit en de specifieke kenmerken van hun cliënteel.
Fraudebestrijding
Minister van Financiën Van Peteghem wil zo niet alleen het betalingsproces vergemakkelijken en klantvriendelijkheid bevorderen, maar op deze manier ook fraude tegengaan en een gelijkaardig resultaat bekomen als bij de invoering van de witte kassa in de horeca. De inspectiediensten krijgen door de digitale registratie van betalingen namelijk sneller zicht op mogelijke fraude.
Consumenten willen elektronisch kunnen betalen
Het aantal elektronische betalingen stijgt jaar na jaar. Die trend kwam door de coronacrisis nog eens in een stroomversnelling.
“Toch lopen we in België nog steeds flink achterop op onze buurlanden”
Het bedrijf Bancontact registreerde in het afgelopen jaar 10 procent meer elektronische verrichtingen. Mobiele betalingen via de smartphone stegen met maar liefst 88 procent t.o.v. het jaar voordien.
Hulp nodig of vragen? Neem vrijblijvend contact op met ons.
Bron: Federale Overheid
Acfibota | Accountants & Tax Advisors